Курячі нагетси та болоньєзе: відомий шеф-кухар приїхав до Рівного, аби показати, яким має бути шкільне меню

Опубліковано: 29.03.2019. Автор: . Рівненська область

Курячі нагетси та болоньєзе: відомий шеф кухар приїхав до Рівного, аби показати, яким має бути шкільне меню

Харчування у шкільних їдальнях відоме багатьом із нас зі ще радянських часів. Котлета, у якій більше хліба, ніж м’яса, половина сосиски, шматочок чогось, що пахне рибою, макарони, що розлазяться, салат з буряків або капусти і водянисте пюре або гречка – ось практично усе меню звичайної школи, яке збереглося до наших днів. Ні тобі солі, ні інших спецій. Чиновники виправдовуються –  мовляв, так треба, адже дитяче харчування має бути не лише смачним, а й насамперед здоровим. Та виявляється, дитяча їжа може бути не тільки корисною, а й смачною, та естетично виглядати. У цьому переконаний український шеф-кухар Євген Клопотенко, який склав збірник рецептів для шкільних їдалень. Сьогодні він побував у Рівному.

Головний підхід збірника страв Євгена Клопотенка – зробити шкільний обід смачним. Наприклад, він вважає, що жодна служба, яка перевіряє якість їжі в школах, не може заборонити використання коріандру, імбиру, куркуми, м’яти, кориці тощо. Ці спеції абсолютно змінюють смак та колір їжі, роблять її привабливою.

Курячі нагетси та болоньєзе: відомий шеф кухар приїхав до Рівного, аби показати, яким має бути шкільне меню

Євген Клопотенко.

У збірнику можна знайти бургер, салат із запеченої капусти, болоньєзе, курячі нагетси та шніцелі з курки із солодким цибулевим соусом. Він доводить, що селера та сирий гарбуз – це нормально і дуже смачно. Що ягідні соуси – вони неймовірні разом з м‘ясом. Майже усе готується із недорогих складників. Себто, курячі нагетси – це ті ж самі котлети, тільки вони мають не круглу, а квадратну форму.

Як розповів сам Євген Клопотенко у Рівному, головним завдання його роботи є те, щоб у шкільних їдальнях харчувалося не 20% дітей, як зараз, а 60. А на сьогодні багато їжі збирають у відра і викидають собакам, пишуть наші колеги із  видання «Рівне вечірнє».

За словами заступниці міського голови Рівного Галини Кульчинської, нове меню уже діє у школах №1, №14, «Центр надії» та Рівненській гуманітарній гімназії:

Для зміни харчування потрібне бажання батьків, вони ставлять цю вимогу перед дирекцією школи. Пізніше усі разом погоджують нові страви із підприємцем, який організовує харчування у навчальному закладі. Якщо підприємець навідріз відмовляється запроваджувати нове харчування, бо не хоче цього робити, батьки мають повне право його змінити. Управління освіти не має права перешкоджати запровадженню нового меню. Для нас головне, щоб харчування було здоровим.

Підприємниця Євгенія Антонюк, яка харчує дітей у гуманітарній гімназії, почала готувати нові страви ще з лютого. У меню вже є десять страв. Вартість одного обіду для дитини складає 18 гривень. Це так само, як і було раніше:

Збірник шкільних страв Євгена Клопотенка став для нас справжнім проривом. Коли ми почали додавати спеції, то ситуація змінилася. Найбільшим попитом у нас користується вітамінний салат у лаваші.

Якщо ви стали свідком якоїсь цікавої події, чи маєте новину і хочете, щоб про неї дізналося якомога більше людей – повідомляйте на редакційний номер телефону «Західного аргументу» або у Viber: 067-100-13-15.

Підписуйтесь та читайте наші новини в Telegram.

Читайте також:
avatar

Вибір читачів

Опитування

За кого ви готові віддати свій голос на позачергових парламентських виборах?

Переглянути результати

Loading ... Loading ...