Грибок на стелі, брудний посуд і стафілокок: у львівському ресторані, де отруїлися люди на весіллі, знайшли багато порушень

Опубліковано: 12.06.2019. Автор: . Львівська область

Грибок на стелі, брудний посуд і стафілокок: у львівському ресторані, де отруїлися люди на весіллі, знайшли багато порушень
Ресторан, де сталося масове отруєння.

Заклад громадського харчування з 10 червня зачинили і скерували припис для усунення недоліків, складено протокол для притягнення до адміністративної відповідальності. Поліція порушила кримінальне провадження за цим фактом. Про це  сьогодні заявили на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у міській раді, де обговорювали цей інцидент.

Комісія заслухала інформацію від керівництва Держпродспоживслужби та Львівського лабораторного центру. Фахівці зазначили, що заклад не був зареєстрований — тобто працював самовільно. Тут були значні порушення у приготуванні страв, а в усіх досліджених кулінарних виробах виявили хвороботворні бактерії.

8 червня у ресторані «Червона рута» на вулиці Хуторівка, 26, було весілля приблизно на 100 людей. Наступного дня, 9 червня, тут було чотири банкети із загальною кількістю 57 людей, – розповіла головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Зоряна Стоцько. – Перші повідомлення ми отримали у неділю, й одразу із Лабораторним центром виїхали для проведення обстежень і відбору проб харчових продуктів. У закладі допущено дуже серйозні порушення — дозволили привезти певні страви організаторами весілля, які теж могли спричинити отруєння. Але і в самому закладі були надзвичайно великі порушення санітарного законодавства. У харчоблоці стеля, підлога — усе уражене грибком.

Грибок на стелі, брудний посуд і стафілокок: у львівському ресторані, де отруїлися люди на весіллі, знайшли багато порушень

Також Зоряна Стоцько сказала, що була порушена технологія приготування страв — готували страви, які заборонені для приготування в літній період. А це заливна риба, холодці, майонези власного приготування, печінкові торти, запечена печінка тощо. Тобто було багато страв, які є небезпечними в епідемічному відношенні в цей період. Окрім того, на всі страви відсутні технологічні картки і документи, які засвідчували б якість продуктів. Також весь персонал, який був залучений до приготування страв, не мав медогляду й не пройшов гігієнічного навчання. Усі ці фактори, вважають  медики,  могли сприяти виникненню захворювання.

Відібрано 12 проб готових кулінарних виробів, 20 змивів і обстежено персонал на предмет кишкової групи та стафілококу. Результатів ще немає, вони в роботі. Окрім того, вчора на 9 годину вечора уже почали надходити в лікарні люди, які були не на весіллі, а на бенкетах наступного дня. На сьогодні ми маємо 55 людей потерпілих, з них шість дітей. В інфекційній лікарні на лікуванні перебуває 46 людей, з них п’ятеро дітей, — додала Стоцько.

Завідувач Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Галина Михальчук зазначила, що у ресторані є дуже багато відхилень – брудний посуд, у всіх кулінарних виробах виявлені хвороботворні бактерії: стафілокок, кишкова паличка.

Нагадаємо, масове отруєння сталося у ресторані «Червона рута» у Львові. Після святкування весілля у лікарнях опинилися майже півсотні людей.

Якщо ви стали свідком якоїсь цікавої події, чи маєте новину і хочете, щоб про неї дізналося якомога більше людей – повідомляйте на редакційний номер телефону «Західного аргументу» або у Viber: 067-100-13-15.

Підписуйтесь та читайте наші новини в Telegram.

Читайте також:
avatar

Вибір читачів

Опитування

За кого ви готові віддати свій голос на позачергових парламентських виборах?

Переглянути результати

Loading ... Loading ...