У МОЗ нагадали, як правильно святкувати, аби не нашкодити здоров’ю

Опубліковано: 30.12.2019. Автор: .

У МОЗ нагадали, як правильно святкувати, аби не нашкодити здоров’ю

Традиційно новорічні свята передбачають ситну вечерю з великою кількістю різноманітних страв та напоїв. Тож МОЗ України підготувало поради, як провести свята безпечно для здоров’я і не зіпсувати вихідні наслідками надмірного вживання алкоголю та переїдання.

На Новий рік та Різдво люди надають перевагу смачній, але шкідливій їжі. В поєднанні з алкоголем це може призвести до погіршення самопочуття та зіпсувати вихідні, кажуть медики.

Тож, ось кілька простих порад, як вберегтись від негативних наслідків.

  • Їжте невеликими порціями. Наслідками переїдання можуть стати відчуття важкості та печія.
  • Надавайте перевагу простим нежирним стравам. Складні салати з майонезом та жирна смажена їжа ускладнює травлення і зробить вас в’ялим. Традиційні святкові страви можна зробити трішки здоровішими, якщо замінити майонез на йогурт, а м’ясо не смажити, а запікати.
  • Їжте овочі та фрукти, цільнозернові продукти. Клітковина покращує травлення.
  • Відмовтесь від алкоголю. МОЗ України нагадує, що безпечної долі алкоголю не існує.
  • Пийте побільше води. Краще уникати солодких та газованих напоїв, особливо якщо ви поєднуєте їх з алкоголем.
  • Пам’ятайте, що більшість смаколиків та напоїв на різдвяних ярмарках містять багато цукру, барвників та інших шкідливих речовин. Краще придбати натуральні продукти з несолодкими напоями.
  • Страви, приготовані для дітей, мають відповідати віковим нормам. Свята не повинні ставати «канікулами» від здорового харчування.
  • Намагайтесь не вживати в новорічну ніч велику кількість нових для вас екзотичних продуктів. Вони можуть викликати алергічну реакцію.

У МОЗ нагадали, як правильно святкувати, аби не нашкодити здоров’ю

Десерт – традиційна частина святкової вечері. Проте порція цукру та жирів після ситної вечері – не найкращі варіант. Десерт краще з’їсти згодом, та надати перевагу фруктам, горіхам або натуральній пастилі, желе.

Дотримуйтесь простих правил при приготуванні та зберіганні харчових продуктів. Вживайте в їжу тільки свіжі, безпечні та якісні продукти. Не зберігайте приготовлену їжу довго навіть у холодильнику. Це допоможе  уникнути отруєнь та кишкових інфекцій. Не варто готувати велику кількість складних страв.

Намагайтесь більше рухатись. Святкування не має обмежуватись лише вечерею. Прогулянка на свіжому повітрі або похід на ковзанку принесе вам багато позитивних емоцій та надасть бадьорості.

Якщо ви стали свідком якоїсь цікавої події, чи маєте новину і хочете, щоб про неї дізналося якомога більше людей – повідомляйте на редакційний номер телефону «Західного аргументу» або у Viber: 067-100-13-15.

Підписуйтесь та читайте наші новини в Telegram.

Читайте також:
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Вибір читачів

Опитування

Чи будете ви вакцинуватися від COVID-19?

Переглянути результати

Loading ... Loading ...